Polka, oststnio to w sumie zawsze tak biore do woreczka. Puszka jest za duża, szejker tez. Prościej jest od razu do buzi wsypać i zapić wodą %-) Ejpi, a tan no.... jakoś tak się nie schowało %-) __________________ T6D3 PIĄTEK TRENING 1. MC sumo 70 kg 65kg 60 kg Dołożyłam 5 kg, czyli tyle ile miałam w planie. O ile dobrze pamiętam, jakoś nawet lżej [...]
Jeżeli chodzi o ważenie produktów przed obróbką termiczną: -Jak już zostało wspomniane produkty takie jak np. mięso tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości -To samo tyczy się chociażby makaronu czy ryżu tylko w tym przypadku działa to w [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
Jajka w diecie przeciętnego sportowca widnieją bardzo często, w różnych postaciach jako jajko sadzone, omlet czy jajecznica. O ile ktoś nie ma nietolerancji, jajka są powszechnym produktem spożywczym, a jak jest teraz? Ostatnimi czasy w sklepach, szczególnie w supermarketach - jaj brak! Co za tym stoi i dlaczego tak się dzieje? Jak długo to [...]
Surowy ziemniak posiada około 80 kcal, 17g węglowodanów, 2 g białka oraz 0,1g tłuszczu na 100g produktu. Produkty zwsze powinniśmy ważyć przed obróbką tj. gotowaniem, smażeniem itd. -Makaron, ryż, ziemniaki, kasza itp nabierają wody przez co stają się cięższe, co jest chyba oczywiste. A ich kaloryczność jak i wartości odżywcze podane są dla [...]
Witam, ostatnio na forum w dziennikach pojawiało się sporo racuchów, więc pojawiły się i chęci, ale z racji redukcji oszczędzanie węgli, więc odpuszczałem, aż kilka dni temu mama narobiła tradycyjnych domowych i czara goryczy się przelała, musiałem coś wymyślić i sprawdzić, czy zadziała :-) przepis jest banalny, ale dla tych co oszczędzają węgle [...]
Chyba nikt nie rozumie zadanego pytania problem prawdopodobnie przez zbieżność nazwy jajko składa się z żółtka i białka jako substancji a zadawane pytania to ile jest białka czyli proteiny w jednym jajku zapewne właśnie w tej części zwanej białkiem o to pytam Nie pytam się jak podzielić dwie substancji i położyć się na wadze tylko ile proteiny [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]